Witaminy o działaniu wzmacniającym sportowców

Są one niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych, przyrostu masy mięśniowej, magazynowania energii oraz podczas regeneracji organizmu po treningu.

Do tych witamin należą:

  • witamina B1,
  • witamina B2
  • witamina B6,
  • witamina B12,
  • witamina C

 

Witamina B1 (tiamina)

Jej głównym zadaniem jest ułatwienie pozyskania energii ze spalania węglowodanów oraz aminokwasów rozgałęzionych. Pełni ważne funkcje w procesach neurofizjologicznych, a także podczas przenoszenia impulsów nerwowych. Tiamina wpływa na ogólne napięcie układu nerwowo-mięśniowego. Odpowiednia jej podaż skraca okres potreningowej odnowy biologicznej.

Źródła witaminy: drożdże, mięso, nasiona roślin strączkowych, orzechy, grube kasze, płatki owsiane i ciemne pieczywo.

Witamina B2 (ryboflawina)

Wchodzi w skład enzymatycznie czynnych związków zwanych flawoproteidami, które biorą udział w wielu procesach metabolicznych m.in. w przemianach węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, a także w wytwarzaniu energii w łańcuchu oddechowym. Poprzez udział w biosyntezie aminokwasów i białek przyczynia się do przyrostu siły i masy mięśniowej.

Źródła witaminy: drożdże, mleko i jego przetwory, mięso i grube kasze.

Witamina B6 (pirydoksyna)

Jest niezbędna dla prawidłowej gospodarki białkowej, warunkuje transaminację oraz inne procesy metaboliczne w metaboliczne w obrębie przemian białkowych. Bierze udział w procesach glukoneogenezy. Dostatecznie jej spożycie zapewnia odpowiednią syntezę glikogenu, a także przemianę glikogenu do glukozy. Pirydoksyna jest konieczna w procesie krwiotworzenia oraz podczas regulacji czynności układu nerwowego.

Źródła witaminy: całe ziarna pszenicy, drożdże, nasiona roślin strączkowych, kasza gryczana, mięso, ryby.

Witamina B12 (kobalamina)

Bierze udział w wielu ważnych procesach biochemicznych, takich jak synteza białek i kwasów nukleinowych, metabolizm tłuszczów i węglowodanów, a także tworzeniu elementów morfotycznych krwi.

Źródła witaminy: mięso, jaja, mleko i jego przetwory.

Witamina C (kwas askorbinowy)

Jest jednym z podstawowych antyoksydantów. Bierze udział w wielu procesach biochemicznych zachodzących w organizmie. Jest niezbędna do biosyntezy kolagenu, hormonów(adrenaliny, wytwarzanej w czasie treningu) oraz enzymów. Zwiększa wchłanianie żelaza. Przyspiesza detoksykację organizmu po intensywnym treningu. Wpływa na szybsze usuwanie kwasu mlekowego z mięśni, co skraca okres odnowy potreningowej.

Źródła witaminy: owoce jagodowe, warzywa kapustne, ziemniaki, cytrusy, natka pietruszki, zielone warzywa liściaste.

Dobra rada: Zaraz po intensywnym treningu, 
aby przyspieszyć regenerację, 
warto sięgnąć po kilka ulubionych orzechów oraz owoc lub warzywo bogate w witaminę C 🙂